Pages

Sunday, December 26, 2010

26hb 12 2010 ahad terakhir tahun 2010

haha...agak lame sudah TomatoMan (tomato-men) xpost entri kan?hehe...bz la beb...tambahan pulak nak akhir2 tahun nie, mcm2 perlukan rechecking...maklum la nak masuk tahun baru...jom check..check...rock..rock...ahaks...lagi pun, ada je entri yg terdiam sepi dlm blog TM nie tp lum sempat post lagi...hahaha...

apa ada dgn tarikh diatas erk...haha...myb xtiada apa pun kot...tp sedar tak, nie adalah minggu yang terkhair tuk tahun 2010...sabtu nnti kite akan sambung tahun baru 2011...huhu....nek setahun lagi angka umur TM...adoiiii...moga panjang umur n dimurahkan rezeki dan jodoh....(amin)...

ehh...chop...TM ada sebut pasai jodoh ker td? ahaks...adoiiii....no komen la kan...takdir tuhan...ntah bile la akan ketemu dgn jodoh TM tue...wei...apa nie, dari cete pasai tarikh ke hal jodoh lak nie...adoiiii...sengal toi la....

erm...lagi beberapa hari je lagi nak masuk tahun 2011...namun adakah semo matlamat or impian kite atau hajat telah terlaksana dalam tahun 2010 ini? fikir2 la sendiri erk...korang punyer hal kan...ahaks...bagi TM...mcm2 telah terjadi dlm hidup TM sepanjang 2010 nie...ofkos ada yg manis n tawarnyer...ada garam ada gula nyer....aik...tetiba ckp isu berlawanan lak nie....

erm...xde apa pun juz nak bgtau je, arini ari ahad terkahir tuk tahun 2010....hahaha....

lu kene beb (gua kene beb).....hahaha

(^_^)v

Thursday, December 23, 2010

tron : legacy 2010

 ehsan dari Google Images




terbaik...hanya tue je yg mampu TM ucapkan perihal Tron : Legacy 2010 nie...mmg suntingan grafik yg kemas n cantik amat...(awek dlm nie pun cantik gak...chomel beb...) sesapa yg lom g tgk, g la tgk cepat, skrg nie gak tau...g la cepat skit...adoiiii....(hihihi...ada lak nak paksa2 org huhuhu....)

aritu TM g tgk movie nie dgn member TM, mmg terbaik la,member TM yg mulanya xsuka, tup2 dia punyer mulut yg terbukak terlopong tgk tron...hampagas...mentang2 la heronya hencem skit dari TM...poyo aje....xkisah la, janji awek tron pun cun gak kan...

garapan cerita simple tp menarik dgn cara lakon layarnyer...masyuk aje...action dia pun nice, kemas...cahaya bersinar tue (apa org call erk...) mmg terbaik la...tue la penarik Tron sebenarnya...TM igt lagi kalo xsalah dulu ada cete kartun dia kot time TM kecik2...hehehe....

nie la hero n heroin tron : legacy
(sorang manusia, sorang bunian)
ada erk org putih nie bunian erk...ahaks...

hehehe....mmg syok g tgk tron time tue..enjoy...hilang segala tension kerja time tue...balik tgh mlm...esk pg g kerja lagi...xkisah la,janji hati puas maaa....

ok la...apa lagi mau, g la tgk cepat kat pawagam yg berhampiran...(agak2nya TM dapat royalti tak coz tlg depa promosikan dalam blog TM nie....hihihi....)

Tuesday, December 7, 2010

MUHARAM 1432H

Salam hijrah 1432H aku ucapkan kepada kamu, kamu dan kamu semua...hahaha....
selamat tahun baru Hijrah...di sini aku kongsikan sedikit info mengenai Muharam...kalo nak usha lebih info, klik je di sini... { klik sini }.....hehehe

"MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan
."

Semoga pada tahun baru Islam ini, hidup aku lebih baik daripada sebelumnya...amin...

*tulang rusuk ku, pendamai hatiku.
*jodoh dan rezeki ku.
*amin...

Monday, December 6, 2010

~banyak tanya betul!!!~ (^_~)'

mari...mari...gegarkan...gegarkan situasi ini....erk...???

instruction : once you are tagged, answer all the questions honestly


Name : tomatoman
Full name : cukup kalau tau nama tomatoman kan...
Sibling(s): 6 org (setengah dozen)

eye colour : coklat hitam

Shoe size :7
Hair : ofkos hitam...
Height : 165 kot....
What are you wearing right now : t-shirt, bermuda...


Favourite number : 8
Favourite drink : milo ais @ teh o ais...

Favourite month : february (romantika)
Favourite breakfast : nasi lemak ngam hoo...



-Have you ever-





Broken a bone :terseliuh kaki n tgn tue kire patah ker?


Been in a police car : xpenah lgsg...
Fallen for a guy/girl in a short period of time : ade aje terjadi....
Swam in the ocean : mandi pantai aje la pun...
Fallen asleep in school : slalu aje pun...

Broken someone's heart : haha...mcm biase terjadi aje...

Cried when someone died: sure la...sedey tau...
Sat by the phone all night waiting for someone to call : tipu la kalo ckp xpenah kan..ahaks...
Saved e-mails : simpan-baca-buang terus...huhu


Been cheated on : erm...ikut situasi kot



-What-





Your room look like : mcm umah bujang la


What is right beside you : my henfon


What is the last thing you ate : meggi kari kembang....hahaha



-Ever Had-





Chicken pox : penah je time kecik2...


Sore throat : yupp
Stitches :huhuhu...ada ker?





-Do You-





Believe in love at first sight : percaya aje...tp lom penah terjadi lak...adeh...


Like picnics? : yup, i do...


-Who-



Who did you last yell at? :ntah


Who was the last person you danced with? : aku pandai nari ker??? goyang gerudi??? hihihi
Who last made you smile? : my housemate





-Final Questions-





What are you listening to right now? : putus - emelda


What did you do today? : g beli ikan guppy (im like it...chomel beb...)
Are you the oldest? : tua dari segi???
Indoors or outdoors? :both, depends on situation...





-Last person who-





You talked to on the phone ? :my friend


Made you cry? :kene ngangis ker
You went to the mall with ? : my housemate
Who cheered you up ? : my guppy ofkos....





-Have you-





Been to Mexico ? :x kot...


Been to USA ? : xterfikir, kalo Mecca ok la kan....sunat





-Random-





What books are you reading right now? : maskulin...oh...
Best feeling in the world? : family n friend


Future kids name? : erm...gagagaga


Do you sleep with a stuffed animal? :guppy dlm aquarium, leh kire tak?


What's under your bed? : bwh tilam lantai aje....
Favourite sport (s) : futsal n soccer
Favourite place : mall
Who do you really hate? : org yg xjujur....
Do you have a job? : kerja perlu tuk hidup kan...kan...


What time is it now? : 10.31 pm



p/s : with however long it took you to complete this, post as " banyak tanya betul!" and tag 15 people.
Nik Aisyah

mia
lady moon
rafina mimi

pixie* store


*huhu...sila la rajinkan diri anda sekalian yerk....

Saturday, December 4, 2010

Anjakan Paradigma

Pagi yang gelap atau pagi yang mendung? sama atau tidak? ntah la, cuaca amat mendung. mendungnya cuaca, seakan memahami keadaan jiwaku yg "mendung" sekian lame ini...masihkah ada ruang dan peluang utk ku kembali ke keadaan sediakala...

seakan aku memerlukan kekuatan untuk melakukan ANJAKAN PARADIGMA dalam hidup aku kini. tepu dan semakin tepu aku rasai...namun, apa yang perlu aku lakukan kini? nak mulai dgn apa? seakan tiada apa yg tinggal pada aku kini. jatuh dan terus jatuh aku rasai bile memikirkan akan nasib diri...muhasabah diri dan bertafakur atas apa yg terjadi dalam hidup ku kini....


kalo la ada penghujung dunia, akan ku jelajahi ke sana utk aku melarikan diri ke hujung dunia dan mencari damai di hati...tp apakan daya...ianya seakan tiada....dan xpernah wujud....sesak dalam hati dan otak aku disebabkan CINTA... ada cinta yg bahgia dan ada cinta yg kecewa...kita yang akan corak kan cara cinta itu. benarkah? argh....semakin sakit jiwa aku memikirkannya...mengapa ini yang terjadi tika ini? tika aku memerlukan sesuatu pegangan untuk teruskan perjalanan hidup aku...terlalu byk kisah cinta hampa dalam hidup aku ini...sukarnya untuk mencari cinta...erm...cinta tiada erti....benarkah?


*perlukah aku terus pergi berlalu....tinggalkan dia sebelum dia tinggalkan aku..
*anjakan paradigma untuk melakukan perubahan dalam hidup. memulakan suatu yg baru atau tinggalkan suatu yg lama?

Wednesday, December 1, 2010

tiada kata... :(

tiada kata yang dapat ku tuturkan kepada mu, hanyalah salam rindu ku ini untuk dirimu,agar bila mana bayu menyapa pipi mu, itulah ciuman kasihku untuk mu....sesungguhnya, aku sakit mencintai dirimu....

mencintaimu kerana apa?kenapa?mengapa?....ahh...aku sendiri tiada jawapannya, namun mengapa dikau memberi aku harapan? mengapa? sakit terluka, sakit lagi aku mencintai dirimu....dapat kah kau merasakannya???


ku membisu, kau lagi 1000x membisu, akhirnya apa jalan penyelesaian kemelut hubungan kita berdua??? tidakkah kau sedari apa yg aku alami kini, kerna aku jua mempunyai hati dan perasaan....sehinggakan aku telah campakkan ego aku entah ke mana, demi hanya dikau....dikau dan dikau....hanya dikau...


aaghh....aku pedih, benci, kecewa, tepu....SAKIT....

:( 


Sunday, November 28, 2010

T.E.P.U

huhu....skrg nie aku xtau nak wat apa...terasa tepu sgt2 dlm otak aku nie...seakan abis idea dlm otak aku nie tuk berkata-kata dan berbicara....kosong infinity....
argh....aku xsuka akan perasaan cmni...seakan aku xleh nak berfikir or take action pape pun....teruknyer....
aku perlukan idea tuk membuatkan aku akan sentiasa berfikir dan terus berfikir....kite manusia perlu berfikir dan bukan nyer robot or haiwan yg perlu di set kan program supaya leh turuti arahan aje....huhuhhuhuhu.....

terlalu byk sgt dalam otak aku nie.hinggakan aku xtau nak luahkan apa yg aku rasa skrg nie....argh....tension ker aku nie???yg pasti TEPU....dan bukan TIPU, okkkkkk........

# korang faham ker apa yg aku tgh rase nie...
# korang pernah rasa tak apa yg aku tgh alami nie...
# byk kali jugak aku putus chinta....
# salahkah aku tuk mencari pemilik tulang rusuk dan pendamai hati aku???

apa lagi erk...huhu...ada jawapan tak? ntah la, aku tgh TEPU nie....
adoiiiii......

Tuesday, November 23, 2010

erti kasih sayang, jantung dan hospital....

erm...apa yg aku nak coretkan kini erk...yang pasti ianya still berkaitan dgn erti kasih sayang....aku sygkan diri aku,family aku dan org sekeliling aku...termasuk la rakan fb tomato man dan juga pengunjung blog tomatochinta ini....thankz to u alls...

erti kasih syg amat mendalam ertinya dlm hidup aku selama ini,kini dan selamanya...dgn erti kasih syg,aku terasa umpama aku hidup n wujud di dunia ini...myb gak kot coz aku lahir dlm bulan february dan dalam zodiak aquarius....jelas skali akan identiti aku yg penuh dgn kasih syg kot....ahaks...kot aje pun....ntah betul or tak....hihihi...

jantung: aku bukan doktor tuk berkata-kata mengenai healthcare....but, dgn jantung la kite berupaya tuk hidup n meneruskan perjalanan....namun kini perihal jantung jugak yg buatkan aku xleh hidup tenteram...amat sesakbile difikir-fikirkan perihal jantung dan  nyawa..... aku xmau kehilangan dia....aku lom bersedia tuk kehilangan dia...aku nak balas jasa dan bakti dia....tuhan,aku memohon kepada-Mu, izinkan aku ruang,masa dan rezeki tuk aku membalas segala kepercayaaan dia kpd aku slama ini....kerna dia,aku hidup.....

hospital : ya,skrg nie aku berada di hospital....genap 24 jam aku berada di sini menemani insan yg aku syg....walaupun aku xmampu tuk nyatakan isi hati kasih syg ku ini dlm bentuk bicara namun atas segala apa perbuatan aku adalah untuk menyenangkan hatinyer...aku cuba patuhi segala arahannya.....hanya dgn cara ini saje aku bisa lampirkan syg aku kepadanya....  :(

#semoga dia sembuh seperti sediakala...sihat dgn kadar segera...
#aku tgh demam, namun aku gagahkan jugak badan aku tuk menemani dia...
#ptg nie kene balik ke tempat mencari rezeki balik...adoiiii jauhnyer aku jadi rider....2 jam perjalanan tue....
# Ya Allah, ku mohon Kau permudahkan la segala urusan Hamba-Mu ini.....Amin...
#take care....

Thursday, November 18, 2010

Perasaan Itu....

Apa yg harus ku lakukan,
kekdg rase tue ada kekdg hilang ntah ke mana...
dalam hati ada rase,namun tidak terasa...

engkau,adakah dikau rase apa yg ku rase kan...
atau,dikau pun tiada rase dalam hati...

mahu saje aku lepaskan dikau...
namun upaya kah aku tuk lakukannya....

rase yg xdapat tertahan lagi...
sukar tuk dicari ganti...

namun ku hanyalah insan biase,
xbisa tuk memiliki segalanya...
kerna ku bukan sempurna...
seperti apa yg dikau impikan....

adoiiii....sukarnya tuk aku luahkan isis hati ini,namun nie la apa yg aku rase kan skrg nie, detik nie,tika nie....
hanya tuhan saje yg tahu akan apa yg aku rase dan alami ini....myb dikalangan member2 aku,aku nampak seperti happy go lucky aje...tp di dalam hati aku nie,siapa yg tahu...???? tiada...tiada sesiapa pun...
namun,aku yakin,aku percaya akan hidup aku nie sebab aku memiliki agama dan tuhan yg aku sujud.....syukur alhamdulillah....insyaaAllah....the rest of my life....aik???mcm lagu maher zain lak..ahakz...

*apa korang akan buat kalo terpaksa berebut seseorg tue dgn lelaki lain???penyibuk tul la lelaki lain tue...adoiiii....berambus terus,boleh tak???huhu

Wednesday, November 17, 2010

17112010

hai...ada apa dgn 17112010 tue erk...hahaha.....sure la pasai ari raya qurban 1431H. selamat hari raya qurban to u alls...tp aku sedih skit coz aku xdapat blk kg...aku cuti sehari,mana hala sempatnyer nak balik kg...mcm jauh aje kg aku kan....eh jap,tomatoman ada kg erk???kat mana erk???mexico kot...hahaha,merepek apa aku nie....
tp xpe la,at least aku blk kg member umah aku....jauh xjauh la,45min je dari umah sewa kiteorg....best siot g kg dia....damai n cool aje kat situ....
aktiviti aku???pagi solat raya,tghari potong daging,ptg -tido....huhuhu.....haruslah tido,dh la xcukup tido sejak 2-3 minggu nie...g keje mcm xsemegah aje....huhuhu....cmna la nak produktif kalo tido lewat je skrg nie...ahaks...
k la,nie je update tuk kali nie...huuhuu....daa.....

*mak aku ckp,tahun nie korban giliran aku,tp aku xblk kg lak.....huhu....janji dh pasang niat....hehe

Tuesday, November 16, 2010

Antara 2

Apa yg antara 2 erk???huhu....sukar kan tuk buat keputusan dan pilihan jikalau mempunyai 2 pilihan di dalam fikiran?....aku pasti kalian jugak merasakan situasi seperti ini. sesak tuk fikirkan yg mana yg terbaik utk diri sendiri...begitu jugak dgn keadaan aku,terkadang bile terjadi perkara ini,aku jd bengong dan blur semcm,seakan dunia nie terhenti berputar namun tepu...

Pasti disetiap pilihan yg ada tue,ada pro dan kontra tuk alasan pada pilihan tue...siapa mampu menduga akan sesuatu yg tidak diduga...terlalu subjektif kehidupan nie....myb tiada apa pun pada pilihan tue,namun ia pasti akan membawa kesan,x byk pasti ada sedikit dalam hidup seseorg....

Siapa yg mampu tuk menjaminkan yg pilihan yg telah dibuat tue,adalah yg terbaik bagi dirinya???....boleh jd terbaik tuk dirinya namun bukan terbaik utk org lain....

Ntah la beb,pk2 la apa yg patut....hidup korang gak kan....hidup masing2.....

adios,adigos, amigos.....

Monday, November 8, 2010

Rasa Ini...

agak lame jugak tidak update blog aku nie...huhu.ntah la,sejak 2menjak nie...pelbagai perkara yg telah terjadi dlm hidup aku....yg telah tersangka n yg tak tersangka,semo terjadi depan mata...dan aku tetap hadapi jua dgn kesabaran...cuba tuk jadi sekool tomatoman...hihi...

rasa ini...
dalam diri ini,
pelbagai yang telah terjadi,
tuk sekian kali...

tapi ini,
yang pasti kini,
tiada rasa...
dalam jiwa.......

ntah ada makna or tidak akan nukilan aku nie....yg pasti....mmg tiada rasa....

Saturday, October 16, 2010

susun silang kata

hahaha....tetiba lirik lagu nie menjadi siulan bibirku tika bersendiri....mmg bermakna maksud lirik nie kepada diri ku....apakah mungkin ini semua akan terjadi lagi,lagi dan lagi....erm...ntah la beb,lu pk sendiri la erk...

Lirik Lagu Susun Silang Kata Aizat

Aku ingin bermimpi denganmu
Ke awana untuk teman bintang bulan
Kerananya lebih terang sinarnya
Dengan kehadiran kau dan aku

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada

Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

(korus)
Kau umpama susun silang kata
Yang terakhir untukku
Sekian lama ku mencari
Rupa-rupanya di depanku
Hidup ini tak bererti
Jika tiada cinta di hati
Untuk terus ku teguh berdiri

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada

Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

(ulang korus)

Dan tak kira apapun
Yang terjadi dalam mimpiku
Usahlah ia berakhir
Tanpaku memilikmu

(ulang korus 2x)

Wednesday, September 29, 2010

kanta chinta ini

kanta chinta ini
sampai bile harus begini
kanta chinta itu
sampai bile harus begitu

...dalam ruang paling dalam
dalam hati sedang menanti
menanti siang dan malam
sampai akhir nanti...

dalam nyata ia tiada
dalam mimpi ia ada

dapatkah aku
jawapanmu
dalam salju
ku berlagu

Saturday, September 25, 2010

sebayu chinta

syairkan lah akan pujukan chinta mu kepada ku,

agar mampu untuk ku mengharunginya.....

 deseran chinta mu....tiupan chinta mu....

sebayu angin nan berlalu...

sukar tuk kite tafsirkan erti chinta yang ada pada setiap insan...sungguh berbeda dan asing.boleh jadi ia akan jadi penawar ataupun racun dalam diri insan.1001 cerita disebaliknya...

Wednesday, September 8, 2010

SeLaMaT hArI RaYa AiDiLfItRi 2010


salam...selamat hari raya aidilfitri 2010, maaf zahir & batin....
setelah hampir sebulan kite berpuasa,kini menjelma jua detik syawal...
mcm mana persiapan raya korang erk???
hope ceria di hari lebaran nanti...
jaga diri bebaik....
daaa.......
(^_^)v   peace

Wednesday, August 11, 2010

Sunday, August 1, 2010

perlukah kita EGO...

Sifat ego adalah penyakit batin. Ianya adalah abstrak atau maknawiyah, yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Namun tetapi dapat dikesan melalui tanda-tanda lahiriah pada sikap seseorang itu dan tanda-tanda yang terserlah itulah dapat mengenali seseorang itu memiliki sifat ego. Di antara ciri-ciri ego itu adalah seperti berikut :-

1. Menolak Tuhan. Inilah peringkat paling tinggi keegoan manusia.

2. Menolak kebenaran atau Kufur.

3. Meremehkan dosa pahala dan tidak suka memperkatakannya.

4. Tidak mahu menerima dari orang atau pihak lain. Seolah-olah merasa rendah atau tercabar atau terhina andainya kebenaran itu keluar dari mulut orang lain.

5. Ego juga dapat dilihat bilamana seringkali menzalimi orang lain apabila seseorang itu memiliki kuasa. Egonya itu membuatkan dia menjadi amat sukar untuk tunduk kepada peraturan dan perintah ketuanya.

6. Sering sahaja bercekak pinggang sebagai gambaran membesar diri.

7. Payah hendak bertegur sapa kecuali kalau orang lain mendahuluinya. .

8. Isi perbualan atau percakapannya sering saja melebihkan diri biarpun dalam nada tutur kata yang lunak.

9. Selalu berwajah serius dan masam. Ditambah pula dengan sikap yang kurang mesra.

10. Sangat memilih kawan terutamanya di kalangan orang yang setaraf sahaja.

11. Sangat mudah tercabar oleh kebaikan orang lain.

12. Mudah menjadi marah terutamanya kalau orang lain yang membuat silap, lebih-lebih lagi kalau kesilapan itu tertimpa ke atas dirinya.

13. Kalau dia terbukti bersalah sangat sukar untuk meminta maaf. Dan apabila orang lain yang bersalah pula sangat sukar memaafkan.

14. Tidak boleh ditegur atau tidak mahu menerima teguran.

15. Sangat suka dipuji malah sentiasa menunggu-nunggu sahaja akan pujian orang kepadanya.

16. Sangat suka berbahas. Berbahas pula bukan hendak mencari kebenaran
tetapi hendakkan kemenangan walaupun salah..

17. Kalau diberi jawatan sama ada kecil atau besar, dia rasa terhibur,
senang hati dan bangga. Dia tidak rasa susah hati. Ini menandakan benih
ego sudah berada dlm dirinya. Sebab itu org yg tiada sifat ego, dia
takut utk menerima jawatan. Hendak ditolak tidak patut sebab sudah diberi
amanah, tetapi dia menerimanya dgn penuh rasa takut dan bimbang.

18. Kalau tidak dilantik memegang jawatan, dia rasa tidak senang.

19. Kalau dia seorang pemimpin, dia selalu bersikap kasar bila memberi
arahan kpd pengikutnya.

20. Kalau dia seorang pengikut, payah utk taat atau patuh kpd pemimpin.
Sebaliknya dia bersikap degil. Kalau patuh pun krn segan2 dgn org atau
takut dimarahi, seolah-olah kepatuhannya adalah dipaksa-paksa.

21. Mudah dan cepat utk marah.

22. Seseorang yg mempunyai sifat ego itu mudah tersinggung.

23. Dlm berkawan, dia suka memilih dari kalangan org bertaraf lebih rendah
darinya supaya ke mana2 pergi, org nampak dia, tidak nampak kawannya.
Berat sekali baginya utk berkawan dgn org yg sama level dgnnya atau yg
lebih darinya, takut2 nanti dlm pergaulan org akan memandang org lain dan
tidak dia.

24. Payah utk menerima pandangan org lain. Lebih2 lagi bagi seseorang
pemimpin, sulit baginya menerima pandangan org bawahan.

25. Bila berada di dlm satu2 majlis perbincangan, sama ada perbincangan
rasmi atau tidak, dia tidak senang kalau org lain memberi pendapat. Dia
saja yg hendak memberi pandangan.

26. Bila berada di dlm satu2 majlis, sewaktu org lain bercakap, dia
selalu saja memotong-motong cakap org.

27. Payah utk mendengar pandangan org lain malah dia suka pandangannya
saja yg didengari.

28. Kalau dia berjuang, dia lebih suka memperkenalkan dirinya
sendiri(sama ada secara langsung atau tidak langsung) drpd
memperkenalkan pemimpin dan jemaahnya.

29. Kalau dia menganggotai jemaah perjuangan, dia lebih berminat dan
lebih lincah bergaul dgn org di luar jemaah drpd sesama jemaah. Sebab
dlm jemaah perjuangannya byk disiplinnya, takut2 terlanggar nanti org
nampak kelemahannya.

30. Dia tidak senang kalau sesuatu kemajuan itu tercetus melalui org lain
walaupun org yg menganggotai jemaah perjuangan yg sama dgnnya. Dia mahu
kemajuan itu tercetus dari tangannya sendiri.

31. Ketika bercakap, dia selalu sahaja bercakap dgn suara yg meninggi.
Kadang2 melenting suaranya tidak tentu pasal. Dia tidak tahan dicabar,
pasti akan mencabar balik.

Demikianlah beberapa petanda sifat ego yg ada dlm diri seseorang.
Sebagaimana yg kita semua tahu, sifat ego ini adalah salah satu dari
sifat2 mazmumah yg amat dibenci oleh ALLAH. Mudah2an ALLAH sentiasa
memberi kekuatan kpd kita utk membersihkan hati dari dihinggapi virus ego
dan virus2 mazmumah yg lain.


Wallahu'alam. Wassalam.

*note kali ini adalah hasil penulisan daripada blog anizyn.blogspot dan bicaramuslim.com
*tiada perubahan isi yang dilakukan.
*sebagai renungan bersama.